ODAMIZ OLAĞAN MALİ GENEL KURUL TOPLANTISI KONUŞMASI

Sayın TEB Merkez Heyeti üyem, kooperatif yöneticileri sevgili meslektaşlarım olağan mali genel kurulumuza hoş geldiniz. Bu genel kurulun mesleğimizin geleceği açısından olumlu sonuçlar doğurmasını diliyorum.

 

Geçen bir yıllık süreç içerisinde ülke gündeminde olduğu gibi eczacılık ve ilaç gündeminde de çok sıcak günler yaşanmış mesleğimizle ilgili önemli değişiklikler olmuştur. Görünen odur ki her ne kadar bu günlerde ortalık sakin görünüyorsa da önümüzdeki süreçte gündemin tekrar hareketlenmesi ve değişik sorunlarda karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz görünmektedir.

 

Karekod uygulaması gündemimizi fazlasıyla meşgul etti ve süreç henüz bitmiş değildir. Bizi bekleyen en önemli sorun ?stok bildirimi? ve ?mal alış bildirimidir?. Henüz sistem hazır olmadığı için bu konuda bizi zorlamadılar ama ilaç dağıtım kanallarının sürece dahil olmasıyla ki bu 01.01.2011 ?de düşünülüyor, bizden stoklarımızı bildirmemizi aldığımız ve sattığımız her şeyi İTS?ye bildirmemizi isteyecekler. Bu mali anlamda eczaneleri zaptu-rapt  altına almak demektir. Şu veya bu nedenle gerçek stoklarımızla kağıt üstündeki stoklarımız arasında uçurumlar var . Özellikle eski eczanelerde bu fark kat kat görülmektedir. Her ne kadar eczacının bu konuda ihmali olsa da KDV ?nin düşmesi ilaç fiyatlarının devamlı düşmesi, kamu kurum ıskontosu vb. nedenlerle stoklarımız birbirini tutmamaktadır. Eğer İTS her yönü ile uygulanacaksa her şeye yeniden başlanacaksa stok düzeltme hakkının eczanelere mutlaka tanınması gerekmektedir. Aksi taktirde eczanelerimizde altından kalkamayacağımız bir yükle karşı karşıya kalmak durumunda kalacağız. Bu uygulamalarla eczanelerimiz mali bir disipline kavuşacak, ancak yeniden başlayabilmek için, bizlere temiz bir sayfa açma hakkı tanınmalıdır.

 

Hepinizin bildiği gibi ilaç fiyatları sürekli düşmektedir, hiçbir zaman ilaç fiyat düşüşlerine karşı olmadık, aksine destekledik, ancak fiyatı düşen ilaçlarda stok zararlarımızın mutlaka karşılanmasını istiyoruz. Bu konuda ilaç firmaları samimi değildir, fiyat düşüşlerinden kaynaklanan zararları karşılama konusunda taahhütte bulunuyorlar ama bunun protiye yansımasını göremiyoruz. Zaman zaman bazı firmalar vadelerini geri çekiyor veya ticari ıskontoyu azaltıyor veya tamamen kaldırıyorlar.  Bu nedenle bizim yüzümüzü artık ilaç firmalarına dönmek durumundayız.

 

Geçmişte ilaçta durum ile ilgili yapılan eylemlerde eczacıya 270 milyon TL ek gelir sağlanmıştır. Hepimiz hatırlarsanız en az 90 gün vade vererek jenerik ilaçlarda %7 orijinal ilaçlarda %4 ıskonto talep etmiştik ve bazı firmalardan da bunu eylem yaparak koparmıştık. Şimdi geçmişte kazandıklarımızı yavaş yavaş kaybediyoruz. Yapılması gereken bu kazanımları elde etmek için tekrar hep birlikte çaba sarf etmeliyiz.

 

Değerli meslektaşlarım hepinizin bildiği gibi SGK ile sözleşmemiz danıştayın kararı ile devam etmektedir. Aslında bizim şubat 2010 yılında sözleşmemizi yenilememiz gerekiyordu. Ancak SGK nın tek taraflı feshi daha sonra danıştayın yürütmeyi durdurma kararı ile eski sözleşmeyle ilaç vermeye devam ediyoruz. Bu konuda danıştayın nihai kararı bu sözleşmenin tek taraflı fesih edilemeyeceği yönünde olmuştur. TEB tarafından yeni bir sözleşme imzalama çabası sürüyor, ancak kurum kabul edilemeyecek şartlarla yeni bir sözleşme imzalamanın önünün tıkıyor. TEB nin üyelerinden aldığı aidatlarla , sözleşme parasıyla tevzii edilen reçetelerden alınan katkı paylarını öne sürerek örgütümüzü maddi olarak zayıflatma adına yeni bir sözleşme imzalamaktan imtina ediyor yani TEB ?le eczacı arasına girerek birlikteliğimize sekte vurmak istiyor. Buna asla izin vermemeliyiz ve bu oyuna da gelmemeliyiz. Bizim tüm çabamız ; Hastayı , kurumu,

07 Ekim 2010 - Okunma Sayısı : 4347